Mula melabur terus rugi 6.5%

Dulu masa saya mula menceburi bidang unit amanah memang terkejut jugak nak jawab soalan dari prospek mengenai service charge yang di kenakan oleh syarikat unit amanah.Maknanya jika kita melabur RM 10,000.00 sebanyak RM 650.00 akan di tolak dari modal anda untuk service charge .Bila anda tengok statement pembelian anda anda akan lihat modal anda yang sebenar cuma  RM 9350.00.

Isu ini pernah di utarakan oleh beberapa pihak yang tidak puas hati mengenai yuran ini.Ia akan di kenakan untuk client yang membuat pembelian.Ramai juga pakar kewangan yang saya jumpa tidak bersetuju dengan yuran berkenaan dan mempunyai pandangan mereka sendiri tetapi saya mempunyai pandangan saya sendiri tentang yuran berkenaan.

1.6.5% service charge tu cuma di kenakan semasa pembelian untuk tujuan pengurusan.

2.Dengan potensi pulangan yang boleh di perolehi lebih dari 10% setahun kita akan mula membuat keuntungan seawal  tahun pertama.

3.Pelaburan dalam unit amanah adalah untuk jangka masa yang panjang andaikan untuk persaraan kita let say kita melabur selama 10 tahun paling minimum.Kita bahagikan 6.5%/10 tahun setahun purata kita hanya di kenakan 0.65%sahaja setahun.Sikit kan tak sampai pun 1.00% setahun .Jika untuk 20 tahun ianya hanya 0.325% setahun dan bayangkan jika kita menyimpan untuk 30 tahun seterusnya.

4.Dengan fikiran yang terbuka jika kita membayar yuran 6.5% kita berpotensi untuk mendapat pulangan yang lebih dari biasa kerana pelaburan unit amanah adalah terdedah di equiti atau pasaran saham terbuka.

5.Anda pun pasti mengalami sendiri pengalaman portfolio pelaburan anda yang anda tidak membayar apa-apa yuran pengurusan dan  berapa pula pulangan yang anda dapat.

6.Untuk topik yuran pengurusan ini anda harus melihat untuk skop potensi pelaburan yang lebih luas untuk jangka masa yang panjang dan bukan hanya fokus pada 6.5% .

7.Maknanya jika anda sanggup untuk melaburkan 6.5% untuk permulaan maka anda juga berpotensi menikmati pulangan pelaburan yang lebih lumayan.

 

Advertisements

Be part of the big heart people who would like to give a great words

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s